Værd at vide om knæsmerter

Knæsmerter er blandt de smertelige tilstande, der forekommer hyppigst blandt børn og voksne. Omkring knæet finder man et netværk af knogler, brusk og sener, der hele tiden arbejder sammen, for at knæet kan bøjes og fungere optimalt. 

På denne måde må man huske på, at knæet er en uhyre vigtig del af vores bevægelighed, og opstår der dermed skader eller smerter her, kan det have direkte konsekvenser for vores daglige rutiner. 

Men hvilke former for knæsmerter skal man være særligt opmærksom på, og kan disse behandles? Dette skal vi kigge nærmere på i følgende skriv. 

Hvad er årsagen til smerter i knæet? 

Der kan være flere forskellige årsager til, at man kan opleve smerter i knæet. Blandt de hyppigste årsager er dog overbelastning af området som følge af en sportsgren, en uheldig arbejdsstilling eller en tidligere knæskade, der ikke har fået lov til at hele ordentligt. 

Er dit knæ overbelastet kan det føre til en betændelsestilstand, der kan komme til udtryk som sene betændelse, der kan være særligt smertefuldt ved kontinuerlig fysisk aktivitet som eksempelvis ved sportsgrene af høj intensitet.

Smerter i knæet kan også komme til udtryk, såfremt der har været tidligere skader i dette område. Disse skader vil ofte være forbundet med områderne omkring ledbåndene og korsbåndene og ses hyppigst blandt idrætsudøvere.

Andre årsager til at der kan opstå smerter i området omkring knæet kan eksempelvis være slidgigt, der primært forekommer blandt den ældre del af befolkningen. Her vil gigten være årsag til, at knoglerne kan opleve slidforandringer, der med tiden kan give smerter i området selv i hvilende tilstand. 

Kan knæsmerter behandles? 

Knæsmerter kan behandles på flere forskellige måder. Blandt de mest populære behandlingsformer finder man osteopati og fysioterapi. Her vil der være fokus på at lokalisere symptomerne og finde frem til den bagvedliggende årsag. 

Nogle gange kan man komme ud for, at knæsmerter kan stamme fra andre steder i kroppen, og det er af denne grund vigtigt at kunne lokalisere smerterne og årsagen til symptomerne for at opnå den bedste behandling. Dette vil en fysioterapeut eller osteopat kunne gøre for dig. 

Dertil vil der også være fokus på genoptræningen af knæet, for at det kan modstå belastning og yde som normalt igen. Her vil der typisk blive udarbejdet en genoptræningsplan til dig, som du vil skulle følge sideløbende med dine behandlingsgange hos en fysioterapeut eller osteopat. Dette er med henblik på en så optimal behandling som muligt.

Symptomer du bør være opmærksom på

For at du kan få så meget ud af behandlingen hos en fysioterapeut eller osteopat som muligt, er det vigtigt, at du på forhånd har en idé om, hvorledes dine symptomer tager sig ud. Er det eksempelvis typisk om morgenen, at du oplever smerter, er det ved fysisk aktivitet, stillesiddende arbejde eller er det i liggende tilstand og særligt om natten? 

Uanset hvornår du oplever dine smerter, er det vigtigt at være bevidst om dette og kunne viderebringe alle relevante informationer til din behandler, for at vedkommende kan sørge for de bedste forudsætninger for den rette genoptræningsproces.